PKS Józefka Chorzów - strona nieoficjalna

Strona klubowa

Zegar

Kalendarium

20

04-2024

sobota

21

04-2024

niedziela

22

04-2024

pon.

23

04-2024

wtorek

24

04-2024

środa

25

04-2024

czwartek

26

04-2024

piątek

Najnowsza galeria

Siłownia
Ładowanie...

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 2 gości

dzisiaj: 30, wczoraj: 49
ogółem: 484 645

statystyki szczegółowe

Logowanie

Zaprzyjaźnione kluby

DIETA MŁODEGO PIŁKARZA

Dieta Młodego Piłkarza

PAMIĘTAJ:

1. Staraj się jeść pięć posiłków dziennie.
2. Zjedz wartościowe śniadanie, które daje energie na cały dzień.
3. Jedz posiłki najpóźniej dwie godziny przed treningiem.
4. Dieta sportowca powinna być bogata w WĘGLOWODANY!!
5. Piłkarz powinien wypijać w ciągu dnia około 3 litrów płynów.
6. Podczas wysiłku pij napoje izotoniczne.
7. Wystrzegaj się napojów o dużej zawartości cukrów /coca cola, pepsi itp/. Napoje te powodują ograniczenie koordynacji ruchowej.
8. Pamiętaj o witaminach, one są odpowiedzialne za regeneracje mięśni i całego organizmu.
9. Wystrzegaj się jedzenia FAST-FOOD-ów. Jest to żywność wysokotłuszczowa i ciężkostrawna której wystrzega się każdy mądry sportowiec /Mc Donalds, Mr Hamburger itp/
10. TYLKO PRAWIDŁOWA DIETA, ODPOWIEDNI TRENING I MOTYWACJA TO RECEPTA NA SUKCES!!!


Węglowodany

To najlepiej przyswajalne, lekkostrawne źródło energii. Do ich spalania organizm zużywa niewiele tlenu. Jest to bardzo ważne, ponieważ podczas meczy organizmu sportowca często wykonuję pracę beztlenową-szybkościowo-siłową.
Zapasy węglowodanów w organizmie są niewystarczające, a ich wyczerpanie kończy się zmęczeniem i zmniejszeniem wydolności. Dieta zawodnika musi zapewniać codziennie dużą ilość węglowodanów, przyjmowanych z odpowiednich źródeł.
W jadłospisie powinny więc znaleźć się produkty zbożowe (źródło skrobi): pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki i musli, jak również owoce i warzywa (źródło glukozy i fruktozy), jak również cukier (sacharoza). Uzupełnianie węglowodanów zalecane jest podczas treningu trwającego dłużej niż godzinę. Po każdej godzinie ćwiczeń należy spożyć 30-60g węglowodanów – najlepiej w postaci płynnej (sok lub napój izotoniczny – ok. 500ml) lub batona energetycznego. Zapasy węglowodanów trzeba również uzupełnić po treningu. Najlepiej w formie owoców, pieczywa, płatków.

Zapotrzebowanie na węglowodany przy grach sportowych: 9-10g/kg masy ciała.

Witaminy:

Sportowiec ma duże zapotrzebowanie, szczególnie na te minerały i witaminy, które biorą udział w metabolizmie energii, rozwoju i regeneracji tkanek, produkcji czerwonych krwinek i obronie przed wolnymi rodnikami.
W grach zespołowych wzrasta zapotrzebowanie na:
• wapń, w diecie powinny więc znaleźć się codziennie duże ilości mleka i produktów mlecznych,
• fosfor, którego źródłem są sery, mięso, ryby, jaja,
• magnez i potas, które znajdują się w nasionach roślin strączkowych, orzechach, warzywach i owocach, rybach i produktach zbożowych: kaszach, razowym pieczywie,
• żelazo, które powinno pochodzić w diecie głównie z produktów zwierzęcych – mięsa, podrobów,
• witaminę C (źródła: warzywa: papryka, brukselka, brokuły, kapusta i owoce: porzeczki, truskawki, cytrusy, owoce dzikiej róży), witaminę E (źródła: oleje roślinne słonecznikowy, rzepakowy, margaryny, jajka, orzechy) i beta-karoten (źródła: żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa, i owoce),
• witaminy z grupy B, a szczególnie B1, B2, B3, występujące w produktach zbożowych, mlecznych i mięsie.
Ze względu na duże straty potu w codziennym jadłospisie trzeba uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie na sód. Sportowcy powinni przyjmować codziennie 12-16g chlorku sodu (soli kuchennej).

Żywienie podczas treningów i zawodów!!!

W okresie treningów pożywienie powinno być przede wszystkim mało objętościowe, wysokoenergetyczne, wysokowitaminowe, o małej zawartości tłuszczu. W okresie częstych, intensywnych ćwiczeń w ciągu dnia trzeba ograniczać produkty ciężkostrawne, takie jak ciemne pieczywo, groch, fasolę, kapustę i duże objętościowo, zwiększyć natomiast produkty o małej objętości, a zawierające duże ilości kalorii, np. słodycze.
W czasie zawodów i treningów trzeba zapobiegać spadkom poziomu glukozy we krwi, ponieważ od razu odbija się to na pracy mózgu i zdolności sportowca do wysiłku fizycznego. Nie można więc doprowadzić do tego, by przerwy między posiłkami przekraczały 4 godziny. Częste przyjmowanie pokarmów działa korzystnie na syntezę białka w mięśniach i zapobiega znacznym spadkom glukozy we krwi, doprowadzających do spadku siły fizycznej.
 Posiłek duży objętościowo trzeba spożyć 2-3 godziny przed treningiem (zawodami), 0,5 godziny przed ćwiczeniami można dodatkowo zjeść mały posiłek, będący źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Najbliższe spotkanie

W najbliższym czasie zespół nie rozgrywa żadnego spotkania.

Reklama

Najbliższa kolejka

Najbliższa kolejka 10
KS GÓRNIK JAWORZNO - AP CZARNI SOSNOWIEC
GKS GRUNWALD RUDA ŚLĄSKA - UNIA KOSZTOWY
PKS JÓZEFKA CHORZÓW - SRS GWIAZDA RUDA ŚLĄSKA
ORBITA BUKOWNO - KP WARTA ZAWIERCIE

Ostatnie spotkanie

PKS JÓZEFKA CHORZÓWUNIA KOSZTOWY
PKS JÓZEFKA CHORZÓW 6:1 UNIA KOSZTOWY
2015-05-16, 17:00:00
     
oceny zawodników »

Wyniki

Ostatnia kolejka 9
Rozwój Katowice 5:1 KP WARTA ZAWIERCIE
ORBITA BUKOWNO 2:0 SRS GWIAZDA RUDA ŚLĄSKA
PKS JÓZEFKA CHORZÓW 6:1 UNIA KOSZTOWY
GKS GRUNWALD RUDA ŚLĄSKA 6:0 AP CZARNI SOSNOWIEC